Monday, February 16, 2009

BULLETIN No. 233

Why Is Syria Getting an Olive Branch? - Claudia Rosett, Forbes
Syrian-Iranian Ties: Deterioration or Activation? Asharq Alawsat,
Iran to Syria: détente is accepted with Saudi Arabia, not moreBy Sarkis Naoum An Nahar, 2/6/2009 Naoum asserts that "knowledgeable Arab sources" said the success or failure of the Arab reconciliation initiative issued by Saudi King Abdullah Bin Abul Aziz in Kuwait will be determined in less than two months. "The periodic Arab Summit scheduled to be held in Doha will determine the destiny of this initiative and whether the Arab leaders will partake, act responsibly, restore solidarity, and resolve many crises, or if some of them will abstain from attending or choose to reduce their level of participation." Though efforts to crown this initiative with success--and of course the summit--must encompass all Arab countries, Naoum says, "the same source explained that serious efforts are made to convince Syria--after becoming the only Arab wing of the Islamic Republic of Iran--to fix the Arab home and build good Arab-Iranian relations in what secures the present and future of the Arab nation. Through its relation with Hamas and Hezbollah, in addition to its alliance with Iran, Syria has become a direct or indirect source for supporting Islamist Sunni fundamentalism and radical currents that believe in violence to bring about a desired change. "Has Syria started to translate the Arab reconciliation initiative on the ground," the columnist asks? "Syria is trying to find a way to be closer to reconciliation without having to pay a costly price. Syria does not mind if Arab sides, including the Palestinian Authority, play a role in this regard." Success, however, depends on Iran's consent or on a Syrian-Iranian agreement over all issues. "President Bashar al-Assad deployed one of his assistants to Tehran, who came back saying that Iran does not mind a détente with Saudi Arabia, but not anything more. Therefore, the Arabs might witness Saudi-Syrian reconciliation in the short run. But this will not be final as long as Iran needs to maintain its Arab and Islamic cards until the American administration decides on its position towards Tehran." Link to full text in primary source.
Senator John Kerry says U.S. eager to talk to Syria

Lebanese Rally Backs U.N. Tribunal Looking Into ’05 Killing of Ex-Leader
Search for justice
Four years on, Rafik Hariri's son seeks answers

ANALYSIS / For Livni and Netanyahu, rotating government could be the only option Netanyahu believes everything will change when he gets the president's nod to form a coalition
IHT Can this batch do peace?
By MARTIN INDYK Neither Netanyahu nor even Lieberman wants an all right-wing government in Israel.
Israel's Biggest Danger - Fareed Zakaria, Newsweek Today they're 20 percent of the country's population. Demographers predict they'll be 25 percent by 2025.
Editorial Israel's Step Backward
How the Obama administration should react to the rightward swing in last week's election
U.S., EU indicate they prefer Kadima-Likud unity government
U.S. expected to pressure Israel over settlement construction
Slow Obama stance on Iran worries Israel
Turkish army furious over IDF officer's comments
Beyond Gaza - Bilal Y. SaabIsrael's Gaza operation will not achieve a strategic outcome that goes beyond a breakable ceasefire. Hamas will find a way to eventually re-arm and re-engage in the same destructive behavior against Israel. At the same time, Hamas leaders will not be able to explain to Palestinians how shelling Israeli towns with rockets and terrorizing Israeli society will better their lives and advance the cause for statehood. Negotiations between Israelis and Palestinians based on the 1967 boundaries seem almost futile today.

Is Iran Still Building the Bomb? BY LAURA ROZEN
The National The old carrots and sticks won’t break the US standoff with Iran Tony Karon : If Mr Obama sticks to the zero-enrichment demand, the chances are his diplomatic overture will be short-lived.
Muslim Brotherhood and Iran - Mehdi Khalaji, Washington Institute
WINEP Egypt's Muslim Brotherhood and Iran Recent examples of cooperation among Shiite and Sunni extremists raise new questions about whether Iran can improve its relationship with Egypt's Muslim Brotherhood. While such a breakthrough remains unlikely, the consequences for the United States of such a union would be very damaging

Changing Middle East Dynamics - Couloumbis, Ahlstrom & Weaver, RCW

İsrail Seçim Sonuçlarının Kısa Analizi: Milliyetçi Sağın Yükselişi

Tzipi Livni liderliğindeki Kadima Partisi’nin İsrail genel seçimlerinden birinci çıkması sürpriz olarak değerlendirilse de genel eğilim açısından aslında ısandıktan beklenen sonuç çıkmıştır. Mecliste, milliyetçi sağ-merkez sol dağılımındaki denge milliyetçi sağ lehine değişmiştir. Bir önceki seçimlerde 12 olan sandalye sayısını 27’ye yükselten Likud’un yanı sıra, İsrailli Arap vatandaşlara yönelik radikal tutumlarıyla bilinen aşırı milliyetçi/seküler İsrail Evimiz Partisi kazandığı 15 sandalye ile seçimlerin esas galibi olmuştur. Aşırı dinci olarak sınıflandırabilecek Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği partileri bir önceki seçimlere göre pozisyonlarını nispeten korumuştur. Ulusal Birlik ve Yahudi Evi Partileri’nin kazandığı toplam 7 sandalye yükselen milliyetçi sağa katkı yapmıştır.

Merkez-sol partiler Kadima’nın birinciliğine rağmen güç kaybetmiştir. İşçi Partisi’nin sandalye sayısı 13’e, sosyal demokrat Meretz’inki ise 3’e düşmüştür. Sol blok kapsamında değerlendirilen Arap partileri ise 11 sandalye kazanmıştır. Yeni Meclis dağılımında milliyetçi sağın 65’e 55 gibi bir üstünlüğü söz konusudur. Ancak sağ-sol blokları kendi içinde bir bütün olarak değerlendirmemek gerekir. Örneğin sol blok içinde değerlendirilen Arap Partiler koalisyon hesapları açısından sistem dışıdır. Dolayısıyla bu dağılımı 65’e 44 olarak vermek daha doğru olabilir. Sağ blok içindeki küçük partiler, Netanyahu liderliğinde bir hükümeti Livni’nin başbakanlığına tercih edecektir. İsrail siyasetine ilişkin genel kanı, aşırı dinci partilerin milliyetçi sağ ile daha rahat çalışma imkânı bulacağı yönündedir. Bu genel olarak doğru bir tespit olsa da Lieberman’ın İsrail Evimiz Partisi bu anlamda istisna sayılabilir. Aşırı milliyetçi olarak değerlendirilen İsrail Evimiz Partisi lideri Liberman’ın seküler siyaset anlayışı aşırı dinci partilerle çelişmektedir. Şas Partisi kurucusu Rabbi Ovadiah Yosef seçimler öncesinde, “Lieberman’a oy veren şeytana oy verir” şeklinde sert bir açıklama dahi yapmıştı. İsrail Evimiz Partisi aşırı sağ kanatta olmakla beraber Filistin sorununa bakışı Likud’dan farklılık taşımaktadır. İki devletli çözümü ve Kudüs’ün belli kısımlarının gerekirse Filistinlilere verilmesini savunan partinin esas sorunu, ülke içindeki Arap kökenli İsrail vatandaşlarının yeni sınır düzenlemesiyle Filistin sınırları içine alınması, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimcilerin de İsrail’e dâhil edilmesidir. Koalisyon hesaplarında her bloğun kendi içindeki bu farklılıkların hesaba katılması gerekir.

Milliyetçi sağın yükselişi İsrailli seçmenlerin siyasi tercihlerinde güvenlik arayışının öne çıkması ile açıklanabilir. İran’da İsrail’e yönelik radikal söyleme sahip yönetimin nükleerleşme çabaları, Hizbullah’ın kuzeyde yarattığı tehdit, Gazze’de HAMAS’ın iktidarı ele geçirmesi ve İsrail yerleşim merkezlerine düzenlediği roket saldırıları, bu arayışın temel gerekçeleri olarak sıralanabilir. Oyların şehirlere göre dağılımına bakıldığında milliyetçi sağın yükselişinin gerekçeleri net olarak anlaşılmaktadır:

Sderot, Beerşeba, Aşkelon gibi HAMAS’ın roket saldırılarına maruz kalan yerleşim yerlerinde Likud ve İsrail Evimiz partileri ezici bir üstünlük sağlamaktadır. Kadima ve İşçi Partisi buralarda Şas Partisi’nin dahi gerisinde yer almaktadır. Hizbullah “tehdidini” en yakından hisseden ve 2006 Savaşı’nda roket saldırılarına maruz kalan Nahariye gibi şehirlerde yine güvenlik kaygıları nedeniyle Likud ve İsrail Evimiz Partileri ön planda bulunmaktadır. Bu iki partinin büyük farkla öne çıktığı diğer bir başka yer ise Batı Şeria’daki İsrailli yerleşimcilerin oy kullandıkları sandıklardır. Burada da doğal olarak güvenliğin yanı sıra ideolojik referanslar da ön plandadır. İsrail Evimiz Lideri Liberman’ın Batı Şeria’daki yerleşimcileri kapsayacak biçimde İsrail sınırlarının yeniden çizilmesi yönündeki vaadi bu bölgede etkili olmuştur. İsrail Evimiz bu bölgelerde Likud’un ardından ikinci sırada yer almaktadır. Barış ve müzakere yanlısı İşçi Partisi ise Batı Şeria’da neredeyse silinmiş durumdadır. Kadima da bu bölgede genel oy potansiyelinin çok altında yer almaktadır. Kadima Partisi nispeten güvenli bölgede yaşayan, sanayileşmiş büyük şehirlerde öne çıkmaktadır. İşçi Partisi de diğer bölgelerdeki performansına göre buralarda daha başarılı durumdadır. Başkent Tel Aviv ve onun hinderlandında yer alan Rishon Letzion, kıyı şeridindeki Hayfa gibi şehirlerde ise barış beklentileri ön plana çıkmaktadır. Bu şehirlerde Kadima büyük farkla birinci sırada yer almaktadır. İşçi Partisi, geleneksel olarak güçlü olduğu Hayfa şehrinde üstünlüğünü Kadima’ya kaptırmış olsa da genel potansiyeline nazaran güçlü bir konumda bulunmaktadır. Bu şehirlerde Likud zayıf kalırken İsrail Evimiz, Şas gibi radikal partiler hiçbir varlık gösterememektedir. Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği partileri ise, dini tercihlerin belirleyici olduğu Kudüs’te öne çıkmaktadır.

Bu dağılım İsrail-Filistin ilişkilerindeki şiddet sarmalını ortaya koymaktadır. İsrail’in politikaları HAMAS’ın siyaset tarzına güç kazandırırken, HAMAS ve Hizbullah’ın yarattığı kaygılar İsrail toplumunda sert tedbir beklentilerini öne çıkarmaktadır. Kadima Partisi hükümeti, ancak sağ bloğa politika tavizleri ve önemli bakanlıklar vererek kurabilecektir. Bu durum İsrail-Filistin ve İsrail-Suriye barış müzakerelerinin devamı için risk oluşturabilir. Müzakere sürecinin devamını sağlayacak faktör ise Obama yönetiminin bölge sorunlarının çözümünde oynayacağı “olumlu” rol ve etkin katılım beklentisidir.

Friday, February 13, 2009

BULLETIN No. 232

Engaging Syria? U.S. Constraints and Opportunities International Crisis Group
White House warms to thaw in ties with Syria US diplomats and officials are stepping up efforts to improve relations with Damascus even though it is on the US list of state sponsors of terrorism
Israel and Syria were ready for direct talks before Gaza war Turkish official: Olmert, Assad held indirect phone call through Erdogan, were near joint statement
Debka US-Syrian talks: Precursor for Obama's dialogue with Iran?
Syrian: President Will Meet With The Syrian Muslim Brotherhood
Syrian President Bashar al Assad will meet with Ali Sadreddine al-Bayanouni, the head of the Syrian Muslim Brotherhood, Stratfor sources reported Feb. 12.
An election that raises Syria's appetite By Michael Young
Syria poised to transfer Iranian mobile anti-air missiles to Lebanese Hizballah
Yedioth Ahronoth Kerry to meet Assad in Syria
Senator's spokesman: Obama administration aware of plans, helping arrange Mideast trip
Assessing the Obama Mideast team [ STEVEN J. ROSEN,

Lebanon: A new report from the Center for Strategic and International Studies looks at the development of the Lebanese Armed Forces since the withdrawal of Syrian troops from Lebanon in April 2005.
When will Hizbullah avenge Mughniyeh assassination?
Retribution for Mughniyah: A Dish Served Cold?

With 99 percent of votes counted, Kadima leads Likud 28 to 27 seats Not certain that Livni will be able to muster the 61-seat coalition needed to lead the country
Livni: I'll fight on to form coalition, despite poor odds A day of coalition talks makes clear Netanyahu has considerable advantage in forging right-wing government
White House: Unclear how Israel poll will affect Mideast peace State Department spokesman says U.S. does not intend to intervene in internal Israeli politics
Abbas: Isolate Netanyahu gov't like Hamas
Major reforms are unlikely, but electoral threshold could be raised
Who will be the next defense minister?
Jerusalem PostConsensus forming on Likud-led unity gov't with Kadima
Netanyahu ready to give Livni 2 of top 4 ministries and equal cabinet representation; Kadima privately admits Bibi will be asked to form coalition.
'Right-wingers outnumber leftists 2-1' Poll shows 30% identify as right-wing, 13% center-right, 24% center, 13% center-left, 6% Left.
Analysis: The coalition calculus of saying 'no' to America By HERB KEINONBacked by a wide coalition, a prime minister can stand all kinds of pressure from abroad
Election equations
Agenda-driven media outlets claim Israel holds nearly all diplomatic cards
The Pollard Affair: Was it dual loyalty?
[ ELI KAVON, The heavy price of citizenship is that Jews lost their national identity.
The rise of Avigdor Lieberman
With Avigdor Lieberman, Israeli voters said no to the past By Danny Ayalon
The right-wing candidate represents a disillusionment with policies that have failed to achieve peace
'Livni, consider opposition' Political sources estimate President Peres will task Likud leader Netanyahu with forming next government; Kadima official says chairwoman 'should not necessarily be dragged into coalition that also features Shas, Lieberman'
Don't fear rightist coalition
The Rise of Avigdor Lieberman BY: M.J. Rosenberg Los Angeles Times Israel is becoming a right-wing country. That is the most significant thing you need to know about Tuesday's election returns.
Hamas Challenge to the PLO: Opportunities and ProspectsDays after the end of Israeli military operations in Gaza, Hamas began a campaign to replace the PLO with a new, Hamas-dominated body devoted to violence. The outcome of this political struggle will shape the future of Palestinian politics and prospect for peac
Don't expect Israel's parties to be very unlike By Barnett R. Rubin
Jeffrey Goldberg: A Stunning Israeli Election
Former CIA Official on Engagement With Hamas and Middle East Peace
Israel's Big Winner: 'Peace Skeptics' BY: Benny Avni New York Post Israeli voters yesterday threw a wrench into the plans of the world's peace processors -- President Obama included.
Israel's Age of Fragmentation BY: Carlo Strenger The Guardian The country's overwhelming anxiety led to a narrow election, stifling innovative ideas for peace and allowing the right to thrive.
Israel's Baffling Election Explained - Fania Oz-Salzberger, Forbes
A Toxic Force Rises in Israel - Jonathan Freedland, The Guardian
New Leadership, Same Problems for Israel - Emile Hokayem, The National
The Somalization of Hamas : Dr. Hamad Al-Majid
After Parliamentary Elections, Israel Faces Political Deadlock
Netanyahu offers Livni 10 portfolios, may form government without Lieberman
US opinionators fazed by rise of Israeli right?
U.S. Urged to Be Flexible on Hamas BY: NIcholas Kralev The Washington Times An influential Palestinian lawmaker visiting Washington urged the Obama administration to accept a government for the West Bank and the Gaza Strip that would bridge divisions between the Fatah-dominated Palestinian Authority and Hamas.
ANALYSIS: Success of rightist bloc may propel Netanyahu into PM's chair
Aluf Benn: For the sake of peace, Labor and Kadima must merge Merger would bolster two-state solution supporters, keep Israel from clashing with Obama government.
Bradley Burston: Will Livni, Netanyahu settle for rotation, sharing premiership?
Israel vote deals a setback to U.S. peace effort in Mideast In backing right-wing parties, Israelis have shown they don't want to negotiate with a weak Palestinian Authority
Scepticism about peace process drives electorate's drift towards the right With almost all votes counted in the Israeli elections, rightwing and religious parties control 64 of the 120 seats
Winep Israeli Election Results: Implications for Middle East Peacemaking
Key to who will govern Israel: Avigdor Lieberman In a country divided between the centrist Kadima and hawkish Likud parties, a new kingmaker emerges from the far right.
Netanyahu, Livni Start to Build Competing Coalitions in Israel
Bad news for President Obama? Simon Tisdall: Israel's election result could force the US leader to negotiate with Binyamin Netanyahu can a thinker and an in-fighter connect?
ANALYSIS / Without Lieberman, Livni has no government Voters who decided to vote Kadima instead of Labor will wake up to hear that Livni is courting far-rightist
Akiva Eldar / What is it that draws the masses in Israel to Kadima?
Jerusalem PostAnalysis: No doubting failure of electoral system By DAVID HOROVITZThe next prime minister was again apparently denied the parliamentary support needed to lead Israel.
Analysis: Electorate sends another mixed message By HERB KEINONThe people are leaning rightward, but they don't want that sharp a turn.
Complications for 'king-maker' Lieberman
As possibility of strong bloc wanes, Israel Beiteinu looks set to become linchpin for unity government.
Lieberman: I prefer right-wing coalition Israel Beiteinu leader says his top priority for the next government is to topple Hamas in Gaza.
Halevy: Israel 'more than capable' of overcoming threat from Iran
Yedioth Ahronoth 2 prime ministers Ambiguous election result may force Netanyahu, Livni to agree to rotation, Attila Somfalvi says
Livni offers Netanyahu unity
Kadima chairwoman calls on Likud rival to join national unity government under her leadership
Israeli rivals claim election win
The leaders of Israel's two main parties, Likud and Kadima, both say they have won the country's snap election.
Horse-trading begins
Jordan and Hamas: a window briefly opened, then shut By Rana Sabbagh-Gargour
Brookings Now What? The Path Forward for Israel’s New Government
As Gazans Look for Way Into Egypt, Cairo Looks for Way Out of Crisis BY: Larry Luxner The Washington Diplomat - Gaza’s other neighbor — Egypt — hasn’t escaped criticism either. In addition to worldwide calls for Israel to allow humanitarian access into the strip, the majority of which is surrounded by the Jewish state, aid groups have urged Egypt to open up the seven-mile portion it controls at Gaza’s southern end — an area Israel says is also commonly used to smuggle weapons.
What Hamas Has Wrought - Edgar M. Bronfman (Huffington Post)
Gaza: Hamas Kneecappings, Punishment Beatings and Killings of "Collaborators" Revealed (Amnesty International)

Wednesday, February 11, 2009

Yeni Bölgesel Şartlar ve İsrail-Suriye Barış Görüşmeleri

İsrail Başbakanı Olmert’in istifasının ardından ertelenen İsrail-Suriye dolaylı barış görüşmeleri Gazze saldırıları sonrası çıkmaza girmiştir. Suriye, operasyon sürerken görüşmeleri askıya aldığını açıklamıştır. Belirsizliğin hâkim olduğu görüşmelerin geleceği konusunda etkili olabilecek faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz: Gazze operasyonunun yarattığı yeni bölgesel güç dağılımı ve İsrail siyasetine etkileri, Obama yönetiminin getireceği yeni yaklaşım ve arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye’nin pozisyonunda oluşan değişim.

1. Gazze Operasyonu ve Barış Görüşmeleri: Gazze operasyonu bölgesel güç dengelerini İsrail lehinde değiştirmiştir. HAMAS’ın Suriye etkisine daha açık olan askeri kanadı önemli ölçüde zayıflatılmıştır. İkinci Lübnan Savaşı ile psikolojik üstünlüğü ele geçirdiğini düşünen Suriye, şimdi karşısında güç kullanımında tereddüt etmeyen bir İsrail bulmuştur. Suriye güç dengelerinin aleyhine döndüğü bir ortamda pazarlık masasına zayıf konumda oturmak istemeyecektir. Ayrıca Suriye’nin hassas olduğu Filistin sorunu konusunda, görüşmelerin devam ettiği bir dönemde, İsrail’in saldırı düzenlemesi barış ortamını yok ederek görüşmelerin geleceğini olumsuz etkileyecektir. İsrail açısından da Filistin sorununun öne çıkması, Suriye ile görüşmelerinin rafa kaldırılmasını gündeme getirebilir.

2. İsrail İç Politikası: “İran tehdidi”nin yarattığı kaygılar, 2006 Lübnan (Hizbullah) Savaşı’nın başarısızlığı, Gazze’den tek taraflı geri çekilme sonrası HAMAS’ın düzenlediği roket saldırıları ve son Gazze operasyonu, İsrail kamuoyunun tercihlerinde ulusal güvenlik konularını birinci sıraya yükseltmiştir. Dolayısıyla İsrail seçimlerinden Kadima Partisi birinci sırada çıkmış olsa da genel eğilim İsrail sağı lehinde olmuştur. Likud’un az farkla ikinci sırada yer almasının yanında İsrail Evimiz ve Yahudi Evi gibi milliyetçi sağ partiler seçimden güçlenerek çıkmıştır. İsrail siyasetinin kendine özgü yapısı nedeniyle Knesset’te sandalye kazanan her parti koalisyon görüşmelerinde önemli roller üstlenmektedir. Kadima Partisi hükümeti kurmayı başarabilse bile sağ partilerin etkin olacağı bir koalisyon ile karşılaşabiliriz.

İsrail siyasetinde milliyetçi-sağ partilerin güçlenmesi İsrail-Suriye barış görüşmelerinin geleceğini olumsuz etkileyebilir. Partisi ikinci sırada çıkmış olsa da halen başbakanlık koltuğunun önemli adaylarından Likud lideri Netanyahu, muhalefet döneminde İsrail-Suriye barış görüşmelerinin sürdürülmesine karşı çıkmaktaydı ve kampanya döneminde “barış ancak güçlü iken olur ve İsrail Golan Tepeleri ile çok daha güçlü” söylemiyle stratejik tepelerin Suriye’ye iadesine karşı çıktığını ifade etmişti. Netenyahu, Suriye sınırının zaten güvenli olduğunu ve barışa ihtiyaç olmadığını düşünmektedir. Golan’ın iadesinin gündeme gelmediği bir ortamda İsrail-Suriye barış görüşmelerinin geleceğini tartışmak da anlamsızdır. Seçimlerden beklendiği gibi güçlenerek çıkan ve hükümet içinde bazı bakanlıkları alması muhtemel Evimiz İsrail partisi de “barış karşılığı toprak” ilkesine karşı çıkmaktadır. Dolayısıyla İsrail iç politikasının alacağı yeni şekil zaten kırılgan bir zeminde yürüyen dolaylı görüşmelerin sonlanmasına neden olabilir.

3. Obama ve Ortadoğu: İsrail’de olası milliyetçi-sağ hükümete karşılık ABD’de Obama yönetiminin işbaşında olması, beraber çalışabilirlik açısından umut verici bir tablo çizmemektedir. İsrail sağının müzakereleri ikinci plana atan, kuvvet kullanımı ve tek taraflılığı öne alan yaklaşımı Obama yönetiminin Ortadoğu politikalarıyla çelişebilir. Daha önce Kuzey İrlanda sorununun çözümünde önemli rol oynamış deneyimli müzakereci George Mitchell’in Ortadoğu Özel Temsilciliğine atanması hem diplomasi yoluyla çözüm hem de Barış Süreci’ne verilecek öncelik için önemli işaretlerdir.

Barış Süreci’ne ilişkin Obama yönetiminden genel olarak beklenen, sürecin İsrail-Suriye ayağına öncelik vermesi yönündedir. Bu yaklaşımın temelinde, karmaşık Filistin sorununu çözmeden önce İsrail çevresinde barışçıl bir ortam yaratma düşüncesi yatmaktadır. Suriye’ye Golan Tepeleri’nin iadesi sağlanırsa, Suriye’nin İran, Hizbullah ve HAMAS ile ittifakı zayıflatılabilir, İran’ın da bu örgütler üzerindeki etkisi sınırlanabilir. Obama yönetimi henüz işbaşına gelmeden Suriye’ye yönelik açılımın sinyallerini vermiştir. Obama ekibinden bir grup, görüşmeler yapmak üzere Suriye’nin başkentine gitmiştir. Bu doğrultuda en çarpıcı gelişme, yakın dönemde ABD’nin Suriye’ye büyükelçi atayabileceği yönündeki haberlerdir. Bu açılımlar gerçekleşirse İsrail-Suriye barış görüşmelerinin de ciddi olarak gündeme gelmesini bekleyebiliriz. ABD’nin aktif olarak katılımı ve desteği, görüşmelerin devamı açısından olumlu bir faktör olarak görülebilir. Görüşmelere soğuk bakması beklenen yeni İsrail yönetiminin ABD tarafından ikna edilmesi de gündeme gelebilir.

4. Türkiye’nin Rolü: Türkiye, Gazze operasyonu sonrasında bölgedeki ağırlığını daha çok Filistin tarafından yana koymuştur. Bu yaklaşımın Türkiye’ye belli avantajlar sağlaması kaçınılmazdır. Ancak diğer taraftan İsrail nezdinde Türkiye’nin tarafsızlık algısı erozyona uğramıştır. İsrail’de oluşacak yeni hükümetin Türkiye’yi tarafsız bir arabulucu olarak görme konusunda şüpheleri oluşabilir. Yine de, Filistin tarafında sağlanan güven ve itibar, İsrail açısından Türkiye’yi daha değerli bir arabulucu da yapabilir. Zaten Türk-İsrail ilişkileri pratikte şimdilik bir değişim göstermemiştir. Askeri ve ekonomik alanda işbirliği aynen sürmektedir. İki taraftan da ilişkilerin devamına ilişkin beklentileri dillendirmektedir. Dolayısıyla HAMAS ve Filistin halkı üzerinde etkin bir Türkiye, arabuluculuk açısından ön plana çıkabilir. Son olayların arabuluculuk rolünü nasıl etkileyeceği sorusunun yanıtı, eleştirilerin İsrail’de yarattığı hasarın derinliği ve Türkiye’nin bundan sonra eleştiri dozunu nasıl ayarlayacağı ile doğrudan bağlantılı olacaktır. Türkiye’nin arabulucu rolündeki değişimin yönü, İsrail-Suriye barış görüşmelerinin geleceğini olumlu ya da olumsuz etkileyebilir.